Nedtælling for humanismen

NEDTÆLLING FOR HUMANISMEN kredser i form af artikler publiceret som kronikker i tidsrummet 2015-18 (i Politiken, Information og Berlingske Tidende) samt en nyskreven monolog og et nyskrevet essay om det betændte udlændingespørgsmål både herhjemme, i Europa og i USA. Dalager angriber temaet som både et politisk, kulturelt og humanistisk anliggende og giver forskellige forslag til at analysere og løse det på. I to artikler (den ene skrevet sammen med Uffe Elbæk) udfolder Dalager desuden sine visioner for et forandret og fremtidigt Danmark, ligesom han også i en anden artikel forholder sig til vores kulturs grundfortælling om Jesus fra Nazaret med udgangspunkt i sin fortælling ”Rabbiens sidste dage”. Endnu et nyskrevet essay forholder sig til temaet machismo og kvindehad.

Bogen kan læses i forlængelse af Stig Dalagers artikel- og essaysamling ”Ansøgning om at være menneske” fra 2009 og hans artikel- og essaysamling ”Opgøret med det entydige” fra 2002. Den kan også læses som et supplement til Dalagers omfattende litterære forfatterskab, der p.t. tæller 60 værker, hvoraf adskillige er udgivet og/eller opført i nu i alt 30 lande.

Ifølge The Guardians Michel Faber har Dalager med sine romaner og skuespil ”opnået et fornemt ry i Europa”, og karakteristisk for hans samtidskritik er også det europæiske udsyn.

“En samling af tekster fra en markant stemme i samfundsdebatten … Mellemfolkelig forståelse, universel menneskelighed og humanismens vigtighed er teksternes grundtemaer. Man mærker tydeligt forfatterens bekymring og særligt indignation over en verden, der i forfatterens optik i stigende grad kigger indad. Det er et passioneret partsindlæg”. Bibliotekerne

“Stig Dalagers bog argumenterer oprigtigt for nødvendigheden af mellemfolkelig forståelse, universel menneskelighed og revitaliseret humanisme … retfærdig kritik af kapitalisternes amokløb og helt nødvendig bekymring for disrespekten for det humanitære ansvar.” Weekendavisen

“En af de stolte og stærke humanistiske stemmer i den offentlige debat her i Danmark er forfatter Stig Dalager. Jeg kom til at tænke på Stig Dalager og hans bog i dag, hvor jeg på Facebook og Twitter kan se, at Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti er pikeret over, at jeg her på min Facebook-væg sammenligner det, der sker lige nu politisk i Europa og Danmark, med det, der skete politisk imellem de to verdenskrige. Jeg synes oprigtigt at Kristian Thulesen Dahl skulle skrive Stig Dalagers bog på sin julegave-ønskeliste.” Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet

“Stig Dalager præsenterer sine idéer i et flot og flydende sprog. Han har en stærk personlig stemme, og han er en mand, der har erfaret meget på egne krop, hvilket giver hans stemme endnu mere resonans. Det spænder fra det meget faglige til det meget personlige, men det tilføjer blot værket endnu mere dybde. Som min far ville have sagt det, er det en god bog at blive klog af, og jeg sender den derfor videre med mine stærkeste anbefalinger til dem, der nærer et ønske om at blive klogere – og forhåbentlig (lidt mere) næstekærlige.” Skrivforlivet.dk

Køb bogen her

Rejse uden ende

I sommeren 1944 ankommer Wallenberg som 31-årig med sin nyvundne diplomatstatus som sekretær ved Den svenske legation til Budapest for at ”redde så mange jøder som muligt”. Men det, der var tænkt som en to-måneders ”mission” med det mål muligvis at kunne redde nogle hundrede jøder fra deportation, udvikler sig under stadig forværrede betingelser for Wallenberg og hans hjælpere og krigens optrapning til at blive en enestående redningsaktion for titusinder af liv.

REJSE UDEN ENDE er en roman om en ung mand, der i et fikspunkt i historien tager chancen for – på trods af angst og kriser undervejs og med livet som indsats – at gøre sin empati med nødstedte til noget håndgribeligt. Wallenberg er en praktisk eventyrlysten idealist, der aldrig – selv under sin livslange fængsling – opgiver sine drømme. I romanen lever de fortsat.

“En medrivende skildring”. Svenska Dagbladet

“Nødvendig læsning … gribende og grum”. JP 4 stjerner

“Interessen for Wallenbergs skæbne er aldrig ophørt”. Politiken 4 hjerter

“Indsigtsfuld … overbevisende … fortalt med stor autoritet”. Berlingske 4 stjerner

“Meget omfattende, vidende og perspektiverende fortælling … en bedrift”. Information

“En elementært spændende historie”. Fyens 4 stjerner

Overmåde virkningsfuld”. Nordjyske 5 stjerner

 

Det blå lys

DET BLÅ LYS er en stort anlagt roman om den dobbelte nobelpristager Marie Curie og hendes tid. Romanens handling spænder over mere end et halvt århundrede fra 1860´ernes russisk besatte Polen over La Belle Epoque i Paris og helt frem til mellemkrigstiden i 1930´erne.

Vi følger polskfødte Marie gennem den både lykkelige og traumatiske barndoms- og ungdomsår i Warszawa og den polske provins over de fattige studieår ved Sorbonne i Paris og frem til det skelsættende møde med fysikeren Pierre Curie. Hun gifter sig med ham, og sammen gør de under miserable forhold deres epokegørende videnskabelige opdagelser, nogle af de vigtigste i det tyvende århundrede. Skridt for skridt overvinder Marie flere af de barrierer, som det mandsdominerede samfund har opstillet for kvinder, men efter to nobelpriser indhentes hun i en voldsom pressekampagne af tidens fordomme mod kvinder og ”udlændinge” – og bliver drevet til selvmordets rand.

DET BLÅ LYS er en roman om en kvinde, hvis fascination af det ”blå lys” fører hende ud på en videnskabelig opdagelsesrejse og ind i det ukendte. Men det er også en elementær menneskelig historie om en lidenskabelig kvinde,hvis kærlighed og intelligens sætter hende i stand til at overvinde næsten uoverstigelige barrierer.

”Dalager formår på ubesværet måde at få Maries livshistorie med, så man ser hende som et helt menneske. Desuden får han sat hendes liv ind i en historisk ramme, så man forstår hendes baggrund.” Kristeligt Dagblad

»Marie Curie er stor i sig selv. Kunsten er at videregive denne storhed. Den behersker Stig Dalager til fuldkommenhed. Det blå lys bør overvælde ikke blot de danske, men også de udenlandske læsere.« ★★★★★★ Jyllands-Posten

”Det er svært at lægge Stig Dalagers roman fra sig. Han vil helt fortjent vinde mange nye læsere med sin roman om madame Curie.” ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

“Der er internationalt bestseller-potentiale i Stig Dalagers ‘vanvittigt ambitiøse og dybt interessante biografiske roman’ om videnskabskvinden Marie Curies liv.” ★★★★★ Ekstra Bladet

 “Det lykkes til fulde Stig Dalager at male et farverigt portræt af en stor historisk personlighed”. ★★★★ Fyens

“En vellykket og nobel tilføjelse til den eksisterende litteratur om Marie Curie”. Weekendavisen

Et menneske bliver først til, når det fortælles

Portrætsamtalebog om Stig Dalagers værker

STIG DALAGER er blandt de mest oversatte danske nulevende skønlitterære forfattere med sine romaner og skuespil. Samtalerne forsøger at indkredse grunden til det. Samtalerne strakte sig fra sidst i december 2016 til slutningen af marts 2017. Det var en periode, hvor Stig Dalager udgav én roman ”Kvinde i et århundrede”, og én digtsamling ”Den tynde væg”, samt var til verdenspremiere på sit nye skuespil ”Journey in light and shadow” på The August Strindberg Repertory Theatre i New York, og en ny fortælling – “Rabbiens sidste dage” – med tegninger af Martin Bigum var på trapperne. Samtidig var der forhandlinger om amerikanske filmatiseringer af flere af hans værker.

”Med en værkliste på næsten 60 værker fordelt over romaner, skuespil, film og digte syntes det uoverskueligt, og jeg forudså, at arbejdet med samtalerne ville blive meget omfattende og nok også svært, men det viste sig at være lige modsat” skriver Michael Svennevig i forordet: ”Det blev til en både berigende, inspirerende og udfordrende rejse gennem et mangeforgrenet forfatterskab.”

Det omfattende indeks over de nævnte og omtalte titler sikrer, at bogen kan bruges såvel af nysgerrige læsere som af undervisere. Bagest er der filmlinks til to af Dalagers film, der er fyldigt omtalt. Der er med andre ord lagt op til en lystfyldt vandring igennem et meget omfattende forfatterskab. På samme måde som værkerne er rundet af et stort humanistisk engagement, er bogen drevet af entusiastisk interesse. Der er med andre ord ikke tale om en tør metodisk værkgennemgang, men snarere et kalejdoskopisk blik hen over genrer og temaer, der er tættere forbundne end man måske umiddelbart skulle tro. Så velkommen til et frisk bud på veje ind og ud af et stærkt og centralt placeret forfatterskab.

Dalager og Svennevig har tidligere samarbejdet i forbindelse med portrætsamtalebogen ”Ude på kanten.” (Epigraf, 2014), hvor bl.a. også Kirsten Thorup og Henning Carlsen medvirkede. Samtidig udkommer Michael Svennevigs ”JA TAK, TIL KAFFE. Samtaler & digte” – ligeledes på Forlaget Epigraf.

Se bogtraileren. 

Rabbiens sidste dage

Stig Dalager og Martin Bigum nyfortolker påskeevangeliet

I ‘Rabbiens sidste dage’ rokker Stig Dalagers tekst ledsaget af Martin Bigums tegninger ved den almindelige fremstilling af Jesus, idet hverken Jesus eller Judas fremstår som i de kanoniserede evangelier. Ligeledes er romernes og jødernes rolle i forbindelse med Jesus’ korsfæstelse nyfortolket.

Rabbiens sidste dage er en fri fortolkning af historien om den jødiske vandreprædikant Josua ben Josef, bedre kendt som Jesus af Nazaret. Bogen handler om Jesus’ begivenhedsrige sidste dage omkring år 34. En historie, der ikke er mindre dramatisk end den gamle fortælling, vi kender, og dog ganske ny.

Martin Bigum (f. 1966) hører til blandt sin generations mest markante billedkunstnere med udstillinger i ind- og udland. Tegnede som helt ung for satiremagasinet MAD. Hans værker hænger i nationale og internationale privatsamlinger, og af museer er han bl.a. repræsenteret på Arken, Statens Museum For Kunst, ARoS, Trapholt Kunstmuseum, HEART, Kobber- stiksamlingen, Randers Kunstmuseum, Frederiksborg Slot, Malmö Konstmuseum, Bibliotheque Nationale, Paris. Martin Bigum har som billedkunstner deltaget i syv sæsoner af DRK’s Kunstquiz.

Weekendavisen: Om den gode fortælling siger den tyske filosof Walter Benjamin, at den bærer spor af den fortællende, ligesom lerskålen bærer sporene af pottemagerens hånd”. Rabbiens sidste dage bærer spor af forfatterens og billedkunstnerens hånd, og det er positivt ment.” 

I Politikens femstjernede anmeldelse af “Rabbiens sidste dage” hedder det: Forfatter Stig Dalager og kunstner Martin Bigum anskueliggør heden og støvet, sulten og tørsten i Jesu sidste dage – uden at forfalde til forkyndelse. Halleluja, det er godt.”

“Jyllandsposten”  skriver i den femstjernede anmeldelse om “Rabbiens sidste dage”: “Stig Dalager og Martin Bigums Jesus-bog er smuk og tankevækkende. Den tætte, velillustrerede “Rabbiens sidste dage” er et overbevisende livtag med vor kulturs urfortælling”

Under overskriften “Hypnotisk omskrivning af påskefortællingen” skriver Kristeligt Dagblad i deres anmeldelse: “Med ”Rabbiens sidste dage” har Dalager omskrevet fortællingen om Jesu sidste dage og hans genopstandelse, og sammen med billedkunstner Martin Bigum har han skabt et smukt og poetisk værk om påskedagene.”

Nordjyske giver fire stjerner og skriver: “Bigums og Dalagers rabbier, læremesteren fra Nazareth, er både meget poetisk og sanselig i sine skildringer og meget nærværende i sin søgen tilbage til kilderne, så beretningen er lige til at træde ind i”.

Kvinde i et århundrede

Kvinde i et århundrede er en filosofisk roman om den tyskfødte Stuart-prinsesse Elisabeth af Bøhmen, en af Europas første kvindelige filosoffer, og hendes forhold til den franske filosof René Descartes. Forholdet er i romanen både præget af venskabelige og erotiske følelser.

Kvinde i et århundrede er også med udgangspunkt i en fascinerende kvindeskæbne en rejse tilbage til det barokkens 1600-tal, hvor det moderne Europa under dramatiske veer bliver født gennem en svimlende ny erkendelse af universets uendelighed og tankens mulighed for i frihed at forstå både naturen og det enkelte menneskes indre liv.

Placeret i det fri Holland og via sin slægts skæbnesvangre rolle både i Trediveårskrigen og Den engelske borgerkrig er Elisabeth fra hun er helt ung en lidenskabelig medspiller i tidens drama.

“Fyens Stiftstidende” skriver i sin femstjernede anmeldelse af “Kvinde i et århundrede”: “Dalager har en forkærlighed for fortidens stærke kvinder og en beundringsværdig evne til at lade deres kampe afspejle en tidløs og universel problematik.”

“Kristeligt Dagblad ” skriver i sin anmeldelse af “Kvinde i et århundrede”: Det er kun, fordi romanen fungerer så fint, at man får appetit på at få endnu mere at vide om Descartes, prinsesse Elisabeth og deres samtid… Holder man af historiske romaner, er der nemlig meget at komme efter i Stig Dalagers ”Kvinde i et århundrede”. Det er langt hen et spændende og overbevisende portræt af en berømt filosof og af en intellektuel prinsesesse”. 

I Bibliotekernes lektørudtalelse hedder det: “En spændende og fascinerende roman om Prinsesse Elisabeth af Bøhmen og hendes forhold til filosoffen René Descartes. En stor historisk og filosofisk roman om både Europas og det moderne tænkende menneskes udvikling i 1600-tallet. Romanen kan med lethed sammenlignes med “Det blå lys” om Marie Curie af samme forfatter”.

Ny digtsamling med omslag af kunstneren Peter Brandes udkommet på forlaget EC Edition. Det er digte om kærlighed, døden, erindring, tab, barndom, forælderskab, tidens forgængelighed, krig o.a.

“Det er en balance på en knivsæg – og det lykkes. De enkelte digte er stramt komponerede. Betragtet som et samlet hele er digtsamlingen ganske overvældende. Der er uforståelige, kryptiske og underlige digte, men der er ingen ligegyldighed, intet fravær – og ingen tomgang. Digtene er som flammer fra et stort bål, der lyser igennem mørket. Det er godt at varme sig ved et så vildtvoksende og livsbekræftende bål”. Forfatter og dramatiker Michael Svennevig

”Formfuldendte digte indskriver verdens enkeltdele i større sammenhænge. Anbefales til alle, som kræver digterisk perfektion. Den formfuldendte, sammenvævende tekst findes også hos eks. en Gunnar Ekelöf”. Bibliotekerne